Zważywszy na początek roku szkolnego i gotowanie z nastolatką, Robert Sowa przedstawił dania idealne jako szkolna przekąska oraz te, które możemy wyserwować podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi lub na prywatkach.
Było smacznie i zdrowo, a przede wszystkim miło było popatrzeć, jak tata z córką oddają się swojej kulinarnej pasji.
Makaron pappardelle z kawałkami łososia norweskiego Limito, pieczarkami, pomidorami koktajlowymi i groszkiem
Składniki dla 4 osób:
250 g pokrojonego na małe kawałki porcji łososia norweskiego Limito
200 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
200 g świeżego lub mrożonego groszku
600 g ugotowanego al dente makaronu
12 pokrojonych na kawałki pomidorów koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki tartego sera Parmezan
sól
tymianek
grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
W rondlu na oliwie podsmażyć pieczarki, groszek i łososia norweskiego Limito, dusić około 15 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać ugotowany makaron i pomidory, całość posypać tartym parmezanem, doprawić do smaku i wymieszać.
Tarta z serem twarogowym, łososiem norweskim Limito, rukolą, suszonymi pomidorami i sosem pesto
Składniki:
500 g porcji z łososia norweskiego Limito
sól ziołowa, pieprz cayenne do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
8 drobno pokrojonych suszonych pomidorów
1 pęczek porwanej rukoli
300 g sera twarogowego lub koziego
4 łyżki tartego sera bursztyn
4 listki świeżej bazylii
400 g ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
4 łyżki sosu pesto
Sposób przygotowania:
Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ser wymieszać z suszonymi pomidorami i tartym serem, doprawić do smaku, wyłożyć na odpieczoną tartę, posypać kawałkami łososia, lekko docisnąć i przyprawić. Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu tartę posypać rukolą, skropić sosem pesto i udekorować listkami świeżej bazylii.
Tortille z pieczonym łososiem norweskim, kremowym białym serem, awokado i chrupiącą sałatą lodową
Składniki na 4 tortille:
250 g pieczonych porcji z łososia norweskiego Limito
4 łyżki oliwy z oliwek
1 obrane i pokrojone w plastry awokado
½ cytryny
8 umytych i oczyszczonych liści sałaty lodowej
miąższ z 4 pomidorów
4 placki tortilli
4 łyżki kremowego białego sera
sól morska, pieprz cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania:
Kawałki łososia norweskiego skropić oliwą, doprawić przyprawami i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Placki tortilli lekko podgrzać na patelni. Pokrojone plastry awokado skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Tortille posmarować białym serem, nałożyć na nie porwane liście sałaty lodowej, awokado, pomidory i łososia norweskiego. Całość dokładnie zwinąć i zapakować w pergamin śniadaniowy.