‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w Radio ZET Chilli

W sobotę, 11 czerwca, w audycji Szczypta Chilli kulinarnie rządził Robert Sowa i jego najnowsza książka "Krok po kroku z Robertem Sową".

Zapraszamy na przepyszne danie mistrza - sałatkę tajską z makaronem soba i warzywami. Smacznego!

Salata-tajska_article

Sałatka tajska z makaronem soba i warzywami

Składniki – 4 porcje:
500 g głowy z polędwicy wołowej
2 marchewki
2 cukinie
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 opakowanie kiełków fasoli mun
20 g białego sezamu
50 ml oleju arachidowego
100 ml sosu sojowego
50 ml sosu ostrygowego
20 ml oleju sezamowego
1 opakowanie gryczanego makaronu Soba
1 pęczek kolendry
Do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne, imbir

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy sezam i delikatnie mieszamy. Polędwice kroimy wzdłuż włókien, na cienkie paseczki – marynujemy w oleju, pieprzu i posiekanym czosnku. Odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.
Na bardzo gorącej patelni, na której przesmażaliśmy sezam, obsmażamy bardzo krótko małymi porcjami wołowinę. Marchewkę, cukinię i cebulę kroimy w paseczki.
Łączymy sos sojowy, ostrygowy i olej sezamowy, doprawiając mielonym imbirem i pieprzem kajeńskim. Po obsmażeniu mięsa, na bardzo gorący olej arachidowy, wkładamy cukinię, marchewkę i cebulę. Wszystko smażymy bardzo krótko i szybko. Łączymy na patelni z mięsem, dodajemy kiełki fasoli i chwilę wszystko smażymy. Dodajemy sos i drobno pokrojoną świeżą kolendrą oraz sezam.
Podajemy w głębokim talerzu z makaronem soba lub innym azjatyckim dodatkiem. Posypujemy świeżo krojonym grubym szczypiorem.