20 października, podczas Gali POLAND 10O BEST RESTAURANTS AWARDS 2017, Robert Sowa był głównym bohaterem wieczoru. W jego ręce trafiły dwa najważniejsze wyróżnienia - dla Szefa Kuchni Roku 2017 oraz dla N31 restaurant & bar jako najlepszej restauracji.
Dziękujemy!
Fot. Poland 100 Best Restaurants
Gala i przewodnik POLAND 100 BEST RESTAURANTS to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w 2017 roku i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Nagrody dla restauracji i karczm były przyznawane w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce. Najlepsze z najlepszych restauracji zostanie sklasyfikowanych w grupie GRAND AWARD - 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji AMBER ROOM Roberta Skubisza – laureata ubiegłorocznej edycji w kategorii: SZEF KUCHNI ROKU.
W menu znalazły się między innymi:
- tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco,
- dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec,
- pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy,
- pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa,
- udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser
- czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel,
- tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa,
- gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon.