‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w nowej roli w DD TVN!

 

 

Grzegorz Łapanowski przyrządził pieczonego łososia norweskiego na jabłkach z rozmarynem oraz sataye z łososia norweskiego podane z owocami. Podczas gotowania cenne uwagi dawał Mistrz Robert Sowa. Swoją oficjalną premierę miały także produkty Limito w nowej odsłonie. Było przepysznie!

MARYNOWANY I PIECZONY ŁOSOŚ NORWESKI NA JABŁKACH Z ROZMARYNEM

Składniki dla 4 osób:
700 g polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach Limito
Grubo mielony czarny pieprz
6 słodkich jabłek
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
liście świeżej mięty do dekoracji
1 cytryna
4 rajskie jabłka

Sposób przygotowania:
Polędwicę z  łososia norweskiego marynowaną w ziołach Limito rozmrozić, pokroić na 4 kawałki, ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec ok. 15-20  minut  w temperaturze 180°C (można również upiec łososia w całym kawałku, bez rozmrażania – 30 minut, w temp. 180°C). 
Jabłka obrać i pokroić na 8 części. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu przez 10 minut,  oprószyć grubo mielonym pieprzem, a następnie wyjąć gałązki rozmarynu.
Tak przygotowaną polędwicę z łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny i rajskimi jabłkami.

 

SATAYE Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO

Składniki dla 4 osób: 
500 g porcji z łososia norweskiego Limito

Marynata:
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
½ łyżeczki pasty sambal oelek
½ łyżeczki mielonej kurkumy
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb
½ łyżeczki mielonego imbiru do smaku

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango
1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo
8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej
1 owoc granatu

Do dekoracji:
1 limonka
1 cytryna
Kilka gałązek świeżego szczypiorku
1 łyżka czarnego sezamu

Sposób przygotowania:
Porcje z łososia norweskiego rozmrozić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowanego łososia norweskiego nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować na posmarowanej oliwą lub olejem patelni grillowej.
Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.