WĄTRóBKA Z INDYKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ZIOŁAMI PODANA NA GRZANKACH
Składniki dla 4 osób:
4 x 120 g wątróbki z indyka
Sól morska MŁYNEK, Majeranek otarty, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
3 pokrojone w piórka nieduże cebule
½ pęczka szczypioru z dymki
100 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką. Wymieszać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i pokrojony szczypior.
Na rozpuszczonym maśle i oleju obsmażyć wątróbkę wedle własnego gustu (sugeruję czas smażenia po 2 minuty z każdej strony). Gotową wątróbkę zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu krótko obsmażyć orzechy połączone z natką, czosnkiem, cebulą i szczypiorem, wlać białe wino i doprawić do smaku.
Delikatną wątróbkę podawać na grzankach. Przed podaniem skropić sosem orzechowo-ziołowym.
WĄTRóBKA Z INDYKA PODANA NA AROMATYCZNYCH JABŁKACH Z MAJERANKIEM
Składniki dla 4 osób:
600 g wątróbki z indyka
Musztarda delikatesowa Prymat
Majeranek otarty Prymat
1 łyżeczka Pieprzu kolorowego MŁYNEK Prymat
¼ szklanki oleju słonecznikowego do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
Sok z 1 cytryny
4 winne jabłka
3 łyżki masła
2 łyżki miodu pszczelego
50 ml winiaku
500 ml mleka
4 gałązki rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.
Wątróbkę delikatnie posmarować musztardą, oprószyć mąką, usmażyć, ułożyć na aromatycznych jabłkach, udekorować gałązką rozmarynu i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.