Zupa krem z ziemniaków ze szczypiorkiem
Składniki dla 4 osób:
Przyprawa do ziemniaków Prymat do smaku
½ łyżeczki Pieprzu białego Prymat
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku
2 posiekane pory (tylko jasna część)
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 litr Rosołu z kury Kucharek
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki kremowego, śmietankowego serka topionego
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący i przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. W garnku podsmażyć pokrojone pory, aż będą szkliste i miękkie, dodać ziemniaki i rosół. Całość gotować przez ok. 30 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, a następnie dodać śmietanę i serek topiony. Doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków i białym pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym bekonem i posiekanym szczypiorkiem.
Pieczone ziemniaki ze śledziami i kwaśną śmietaną
Składniki dla 4 osób:
4 duże ziemniaki
2 płaskie łyżeczki Przyprawy do ziemniaków Prymat
0,5 kg soli morskiej
Pieprz czarny Prymat (młynek)
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
8 filetów śledziowych wymoczonych w mleku
Garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki mini ogórków konserwowych Smak
Sposób przygotowania:
Duże ziemniaki piec w piekarniku przez 1,5 godziny na warstwie soli morskiej. Po upieczeniu ziemniaki przekroić na pół, a następnie łyżką wydrążyć miąższ. W misce połączyć miąższ z masłem, doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków. Powstałą masą wypełnić łupiny i posypać szczypiorkiem. Pieczone ziemniaki podawać z filetami śledziowymi, kwaśną śmietaną i ogóreczkami konserwowymi. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zapiekane ziemniaki z warzywami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
1 kg ugotowanych na półtwardo, pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków Prymat do smaku
200 g pokrojonego w plastry chudego bekonu
2 pokrojone w plastry cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 obrane i pokrojone w plastry pomidory malinowe
1 posiekany pęczek świeżej bazylii
½ szklanki oliwy z oliwek
Sos:
1 opakowanie sosu Tzatziki – pikantnego sosu czosnkowego Prymat
200 g gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i schłodzić.
Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą z oliwek i ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków, dodać podsmażoną cebulę z bekonem i czosnkiem, ułożyć warstwę pomidorów i posypać bazylią. Następnie ułożyć kolejne warstwy ziemniaków i pomidorów. Całość skropić oliwą z oliwek i piec 30 minut w temperaturze 180° C. Podawać prosto z pieca z sosem tzatziki.