Dla wszystkich, którzy mają ochotę zmierzyć się z kulinarnymi pomysłami Roberta Sowy, publikujemy przepisy, życząc miłych chwil podczas gotowania, no i oczywiście smacznego!
Przysmak z dorsza, jajek i ziemniaków
Składniki dla 4 osób:
3 ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
3 roztrzepane jajka
200 g pieczonego lub gotowanego dorsza
1 pęczek szczypiorku
Do smaku: sól morska , pieprz cayenne, słodka czerwona papryka
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać ziemniaki, jajka i pokrojonego na małe kawałki dorsza. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Podawać ze świeżo siekanym szczypiorkiem i dobrym ciemnym chlebem.
Skandynawska sałatka z krewetek koktajlowych
Składniki dla 4 osób:
200 g marynowanych krewetek koktajlowych
4 ugotowane na twardo, posiekane jajka
2 łyżki posiekanych kaparów
1 posiekany pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny
Do smaku: sól morska, pieprz biały mielony
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Po przygotowaniu schłodzić w lodówce i podawać na grzankach z majonezem pieprzowym (przepis poniżej).
Majonez pieprzowy ze szczypiorkiem
Składniki:
6 łyżek dobrego majonezu
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 posiekany pęczek szczypiorku
Do smaku: sól ziołowa, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.