Mamy nadzieję, że niebawem uda Wam się spróbować dań zaproponowanych przez Roberta :) Zatem życzymy miłych chwil w kuchni podczas ich przygotowywania, no i oczywiście SMACZNEGO!
Grillowany ser kozi z dressingiem z czarnej porzeczki z kardamonem
Składniki dla 4 osób:
4 plastry sera koziego (każdy o wadze około 120 g i grubości ok. 2 cm)
1 pęczek rukoli
6 pokrojonych na cząstki pomidorów koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
2 obrane i pokrojone w plastry gruszki
4 łyżki soku z cytryny
Dressing:
3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki z kardamonem
½ szklanki oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny i usmażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Rukolę ułożyć na półmisku z pomidorami i orzechami. Plastry sera koziego (w całości lub pokrojone na kawałki) ułożyć na blasze i piec z ustawioną funkcją grilla przez 3-4 minuty. Na sałacie ułożyć ciepłe gruszki, a następnie gorący ser. Całość polać dressingiem z czarnej porzeczki. Tak przygotowane danie podawać z chrupiącymi grzankami.
Chrupiące tosty z pikantną sałatką z krewetek
Składniki dla 4 osób:
8 kromek pieczywa tostowego wieloziarnistego
1 sałata lodowa
16 smażonych i posiekanych dużych krewetek
1 pęczek świeżej kolendry
6 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
Do smaku: tabasco, sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
W dużej misce połączyć majonez z ketchupem, tabasco i posiekaną kolendrą, doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem posmarować opieczone w tosterze kromki pieczywa tostowego, a następnie ułożyć na nich chrupiącą sałatę lodową. Do pozostałego sosu dodać krewetki, wymieszać, doprawić do smaku i ułożyć na tostach. Tak przygotowane kanapki przykryć sałatą i kolejnymi kromkami posmarowanymi sosem, lekko docisnąć i podawać.