Przepisy poniżej, życzymy smacznego :)
POTRAWKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.
CHLEB Z CZARNUSZKĄ, PESTKAMI DYNI I ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki:
Ciasto:
80 g zakwasu żytniego
250 g mąki razowej
110 g mąki pszennej
90 g ciepłej wody
250 g piwa jasnego jęczmiennego
4 łyżki Soli morskiej w młynku Prymat
1 łyżeczka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
3 łyżki cukru
4 łyżki czarnuszki, pestek dyni i orzechów laskowych
Olej rzepakowy lub masło do posmarowania formy
40 g otrębów żytnich do oprószenia formy
Sposób przygotowania:
Przygotować zakwas, mieszając 200 g mąki żytniej z 200 ml zimnej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. Codziennie do zakwasu dodawać 2 łyżki mąki żytniej. Po ukazaniu się na zakwasie pęcherzyków powietrza, można przystąpić do przygotowania ciasta i pieczenia chleba.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Formę do pieczenia posmarować olejem rzepakowym lub masłem i oprószyć otrębami. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 1 godzinę w lekko skropionym wodą piekarniku, w temperaturze 190°C.