Oto wskazówki, jak to zrobić :)
Marynowane szaszłyki z kurczaka ze świeżymi kiełkami i imbirem
Składniki dla 4 osób:
500 g filetów z kurczaka
5 łyżek oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 op. świeżych kiełków
Marynowany imbir
Sos miodowo-sojowy:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oleju sezamowego (lub oliwy) z przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpadki, usmażyć na patelni grillowej. Wszystkie składniki sosu sojowego wymieszać.
Szaszłyki z kurczaka podawać ze świeżymi kiełkami, marynowanym imbirem i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu.
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Farsz:
100 g fileta z z łososia bez skóry i ości
50 g wędzonego fileta z łososia
50 g cebuli
Włoszczyzna suszona Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 pęczek rukoli
50 g sera typu parmezan
Sposób przygotowania:
Farsz: świeżego i wędzonego łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę z suszoną włoszczyzną Kucharek, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą Kucharek
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej, szczyptę przyprawy Kucharek i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi.
Gotowe pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z suszonymi pomidorami, rukolą i tartym serem.
Sorbet marchewkowy z imbirem
Składniki dla 4 osób:
400 ml świeżo wyciśniętego soku z marchewki
100 g soku z pomarańczy
4 g Żelatyny spożywczej Prymat
20 g syropu prostego (powstałego poprzez zagotowanie 500 g cukru kryształ z 500 ml wody)
Sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok marchewkowy i pomarańczowy, i syrop prosty podgrzać do temperatury 30°C, dodać rozpuszczoną żelatynę i imbir, a na końcu sok z cytryny. Całość wymieszać robotem i odstawić do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wyjąć z zamrażarki i ponownie wymieszać robotem. Czynność powtarzać do momentu, aż sorbet się napowietrzy i uzyska odpowiednią konsystencję.