A oto sposób na przygotowanie tych kurkowych rarytasów...
Jajecznica z kurkami i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
400 g kurek
2 małe, pokrojone w kostkę cebule
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe
8 jajek
½ szklanki gęstej śmietany
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki masła
Do smaku: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Cebulę zeszklić na połowie masła, dodać kurki, doprawić solą i pieprzem, a następnie dusić do miękkości (ok. 15 minut). Jajka roztrzepać ze śmietaną, przelać do kurek i smażyć na średnim ogniu, dodając pomidory, aż jajecznica się zetnie. Przed podaniem jajecznicę wymieszać ze świeżo siekanym szczypiorkiem.
Duszone kurki podane z purée selerowo-ziemniaczanym
Składniki dla 4 osób:
600 g oczyszczonych świeżych kurek
300 g pokrojonego w dużą kostkę boczku
1 pokrojona w kostkę cukinia
1 duża pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki tartego sera Bursztyn
4 obrane, pokrojone w kostkę pomidory malinowe
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek do smaku
Purée selerowo-ziemniaczane:
3 duże ziemniaki
1 średni seler
4 łyżki gęstej śmietany
Kilka łyżek zimnego masła
Do smaku: sól morska, gałka muszkatołowa, chili
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i osolić (można dodać również mleko). Warzywa ugotować do miękkości. Śmietanę podgrzać w rondelku. Ziemniaki i seler odcedzić, a następnie zmiksować na jednolitą masę dodając śmietanę i masło, całość doprawić do smaku.
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek, kurki, cukinię i przyprawy, usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pomidory i dusić około 10 minut, doprawiając do smaku.
Tak przygotowane duszone kurki podawać z ciepłym purée selerowo-ziemniaczanym, tartym serem Bursztyn i bagietką ziołową.