‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

Oto wskazówki, jak przygotować te mistrzowskie dania i sos, który doskonale się z nimi komponuje :) Smacznego!

Omlet z cukinii z pomidorami i tartym serem Bursztyn

Składniki dla 4 osób:
6 jajek
2 łyżki posiekanej bazylii
1 pokrojona w plastry cukinia
3 łyżki tartego sera Bursztyn
2 pomidory malinowe
1 łyżeczka kaparów
4 łyżki oleju rzepakowego
Do smaku: sól, chili pieprz cayenne, tymianek

Sposób przygotowania:
Cukinię podsmażyć na oleju na złoty kolor. Jajka wybić i ubić trzepaczką. Pomidory obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cukinię zalać jajkami, dodać pomidory, posypać kaparami, bazylią, serem i przyprawami. Całość smażyć na małym ogniu lub jeśli omlet jest duży wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Podawać z sosem jogurtowym z warzywami.

 

Pieczone zagrodowe kurczaki z ziołami i ziemniakami z patelni

Składniki dla ok. 8-10 osób:
2 kurczaki o wadze 1,5 kg sztuka
Marynata:
1 opakowane pikantnej przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
4 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:
gałązki natki pietruszki
gałązki rozmarynu
2 obrane i pokrojone na pół cebule
1 przekrojona na pół cytryna  

12 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy do ziemniaków 
6 obranych marchewek

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone kurczaki osuszyć i natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka. Następnie kurczaka nadziać cytryną, natką pietruszki, rozmarynem i cebulą, a nóżki związać sznurkiem.
Marchewkę pokroić na cząstki, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Kurczaka natrzeć masłem, ułożyć  na marchewce i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, a następnie wystudzić, przekroić na pół, oprószyć przyprawą do ziemniaków i usmażyć na patelni. Tak przygotowane danie podawać z sosem jogurtowym z warzywami.

 

Sos jogurtowy z warzywami

Składniki:
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 g kremowego sera białego
1 pokrojony w kostkę świeży ogórek
2 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i nasion
1 pęczek rzodkiewek 
1 pęczek szczypioru
1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula
10 posiekanych listków świeżej mięty
Do smaku: sól, chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z serem, ogórkiem, pomidorami, posiekanymi rzodkiewkami i szczypiorem oraz  czerwoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać schłodzony.