‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w „Pytaniu na śniadanie”

 

Robert przybliżył telewidzom kulinaria województwa świętokrzyskiego obfitujące w potrawy nawiązujące do kuchni żydowskiej oraz dania mączne i mięsne przygotowywane na bazie gęsi. Robert zachęcał do skosztowania pieczonej gęsi z nadzieniem z grzybów leśnych, natki pietruszki i cebuli podanej z konfiturą z pigwy lub żurawiną z żubrówką.

Zdaniem Roberta warto również wybrać się do regionu nowosądeckiego, aby rozkoszować się rydzami marynowanymi z pomidorami, pieczoną jagnięciną i przepysznym drobiem hodowanym bez antybiotyków i sztucznych dodatków.

Z kolei Karol Okrasa zaprosił widzów na Mazury na regionalne dzyndzałki, czyli małe pierożki nadziewane surową wołowiną i czosnkiem oraz równie popularne kluseczki ziemniaczane - twardzioszki.

Karol nawiązał również do kuchni łemkowskiej, polecając kiszeniaki (gołąbki z liści kiszonej kapusty nadziewane kaszą połączoną z grzybami) i kuchni kociewskiej,  w której godna uwagi jest zupa z brukwi z gęsiną.