Pierś z kaczki podana z duszonymi śliwkami i miodem
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki ze skórą
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Śliwki:
600 g pokrojonych świeżych śliwek bez pestek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki miodu kwiatowego
500 ml wytrawnego czerwonego wina
Do smaku: Sól morska, Cynamon, Gałka muszkatołowa, Laska wanilii, Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać śliwki, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, wanilię i dusić około 10 minut. Następnie owoce zalać czerwonym winem, dodać miód i gotować, aż śliwki będą miękkie. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
Skórę piersi z kaczki ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawą do drobiu po myśliwsku połączoną z olejem. Piersi z kaczki usmażyć zaczynając od strony ze skórą, aż wytopi się tłuszcz, obrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty, a następnie przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika kaczkę ułożyć na desce, odczekać 3 minuty, a następnie pokroić w cienkie plastry. Śliwki wylać na półmisek, ułożyć na nich plastry kaczki i podawać z kluseczkami.
Marynowana pierś z kurczaka Zagrodowego ze śliwkami i przyprawami korzennymi
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka Zagrodowego
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżeczki pikantnej Przyprawy do kurczaka Prymat
Śliwki:
600 g pokrojonych świeżych śliwek bez pestek
2 filetowane pomarańcze
1 łyżka Przyprawy do grzanego piwa i wina Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
½ szklanki cukru
½ łyżeczki Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z cukrem, miodem, przyprawami korzennymi i pieprzem. Do syropu wrzucić śliwki i i gotować do miękkości. Śliwki zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Piersi z kurczaka usmażyć na patelni, zlać tłuszcz i dodać aromatyczne śliwki. Podawać z listkami świeżej mięty.