‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

 

 

Jesienna fasola Jaś z boczkiem i kiełbasą wiejską

Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Sól ziołowa, Papryka słodka, Pieprz czarny grubo mielony, Majeranek otarty Prymat
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
100 g pokrojonej w plastry kiełbasy wiejskiej
200 g ugotowanej  fasoli Jaś
1 puszka pokrojonych pomidorów pelati bez skórki
2 posiekane w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
W rondlu na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać boczek, smażyć 5 minut, a następnie dodać kiełbasę, musztardę i ugotowaną fasolę Jaś. Wlać pomidory,  chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku, wymieszać i podawać z ciemnym pieczywem.

 

Przysmak z duszonej wołowiny z fasolą Jaś

Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
1 łyżka Papryki słodkiej Prymat
1 opakowanie Przyprawy do dań z fasolą Prymat
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 kg ugotowanej pręgi z wołowej
3 łyżki mąki pszennej
3 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kawałki marchewka
1 pokrojony na kawałki seler naciowy
400 g ugotowanej fasoli Jaś
Olej rzepakowy do smażenia
1 litr rosołu wołowego

Sposób przygotowania:
Wołową pręgę pokroić na duże kawałki, natrzeć musztardą i obtoczyć w mące. Tak przygotowane mięso podsmażyć na patelni i przełożyć do dużego rondla. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i selera naciowego, dodać do mięsa. Całość zalać rosołem, dodać fasolę i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić do smaku i podawać z ciemnym chlebem.