Oto propozycje mistrza na smaczne, orzeźwiające sorbety.
SORBET Z MALIN I PORZECZEK
Składniki:
750 g czerwonych porzeczek
250 g malin
200 g cukru
Plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do rondla wlać wodę, dodać cukier i gotować, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić. Owoce dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Cytrynę pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i połowę malin zmiksować, przetrzeć przez sito. Mus owocowy wymieszać z taką samą ilością syropu, a następnie wlać do pojemnika, w którym będzie się mrozić (najlepiej metalowego, ale może być również plastikowy). Wstawić do zamrażalnika.
Gdy sorbet zacznie zamarzać, rozdrobnić go dokładnie za pomocą blendera lub ręcznie, używając mocnego widelca. Sorbet należy rozdrabniać i zamrażać kilka razy. Gdy jest już niemal całkiem zamrożony, wymieszać go z resztą malin i ponownie zamrozić. Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika, by nabrał „właściwej” temperatury. Nałożyć go łyżką do lodów do pucharków lub kieliszków i ozdobić plasterkami cytryny.
SORBET Z MELONA Z LISTKAMI ŚWIEŻEJ MIĘTY
Składniki:
2 dojrzałe melony
Sok z 1 cytryny
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania:
Melona umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć środki, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny. Miód, cukier i wodę mineralną zagotować, wymieszać dokładnie z wcześniej przygotowanym musem z melona. Całą masę należy lekko schłodzić, następnie przetrzeć przez sito dodając alkohol w celu podniesienia walorów smakowych (może to być wódka, campari, wino musujące), wstawić do zamrażarki na ok. 10 godzin. Sorbet podawać z listkami świeżej mięty.