Robert polecał przede wszystkim pyszne chłodniki, koktajle owocowe i warzywne oraz sałatki z nowalijek. Wiosna to idealna pora na lekką dietę. Warzywa wyglądają i smakują o tej porze roku nadzwyczaj zachęcająco, dlatego należy jak najczęściej wprowadzać je do naszego menu - radził Robert Sowa.
A oto dwie propozycje Roberta dla miłośników chłodników - w wersji klasycznej z botwinki, i jeszcze nieznanej - z ogórka i mięty.
CHŁODNIK Z BOTWINKI Z PIECZONĄ CIELĘCINĄ I JAJKIEM PRZEPIóRCZYM
Składniki dla 4 osób:
1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
1 łyżka octu winnego
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs Prymat
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę, ogórka i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.
CHŁODNIK Z OGóRKA AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
Składniki dla 4 osób:
200 g świeżego ogórka
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
10 listków mięty
Sok z 1 limonki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem mięty i świeżym ogórkiem.