‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w Radiu ZET

 

Jeśli ktoś z Państwa ma ochotę na spróbowanie polecanego przez Roberta Sowę dania, podajemy przepis. 

Comber jagnięcy z grillowanymi warzywami i tzatzikami ze świeżą miętą

Składniki dla 4 osób:
800 g combra jagnięcego
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
2 czuszki lub 1 łyżeczka sambal oelek

 

1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry i skropiony sokiem z cytryny bakłażan
1 pokrojona w dużą kostkę zielona papryka
1 pokrojona w dużą kostkę czerwona papryka
4  obrane i pokrojone w plastry pieczarki
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 gałązki świeżego rozmarynu
½ szklanki oliwy do smażenia
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka
 
Tzatziki ze świeżą miętą:
200 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
1 starty na tarce o grubych oczkach ogórek
8 posiekanych listków świeżej mięty
3 rozgniecione ząbki czosnku
sól morska, biały pieprz, sok z cytryny do smaku
 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią comber i odstawić na ok. 24 godziny. Zamarynowaną jagnięcinę obsmażyć, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z pieca odstawić na 1-2 minuty. Po pokrojeniu mięso powinno być różowe w środku, tylko wówczas ma idealny smak.
Wszystkie składniki sosu tzatziki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Warzywa podsmażyć na oliwie z czosnkiem i rozmarynem, doprawić do smaku.
Aromatyczny comber jagnięcy podawać z warzywami i sosem tzatziki ze świeżą miętą.