‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w Radiu ZET

 

  

SŁODKO-KWAŚNE CURRY Z KREWETEK Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 2 osób:
200 g krewetek
2 marchewki
1 por
1 ząbek czosnku
Kawałek korzenia imbiru
2 gałązki kolendry
1 limonka ze skórką 
50 ml wody
2 łyżeczki oleju
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sos sojowy
2 łyżeczki miodu
Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Krewetki umyć i oczyścić. Marchewkę i por pokroić na małe kawałki. Czosnek, imbir i kolendrę posiekać. Limonkę pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju smażyć krewetki przez ok. 3 minuty, zdjąć z patelni. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek poddusić czosnek i imbir. Dodać warzywa, żurawinę amerykańską, plastry limonki i wodę. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Następnie dodać krewetki, doprawić sosem sojowym, miodem i pieprzem. Posypać kolendrą. Podawać z ryżem.