‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w Radiu ZET

 

 

GRIILLOWANE MEDALIONY Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO W BEKONIE NA GAŁĄZKACH ROZMARYNU

Składniki dla 4 osób: 
8 okrągłych medalionów z łososia norweskiego (każdy o wadze 80 g)
200 g chudego bekonu bez chrząstek i skóry
8 gałązek świeżego rozmarynu
1 pokrojona na cząstki cytryna do dekoracji

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb
Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Medaliony  z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Z dolnych gałązek rozmarynu oberwać listki. Medaliony z łososia owinąć dookoła paskiem bekonu, nabić na gałązkę rozmarynu i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Pod koniec grillowania aromatyczne medaliony z łososia posypać świeżo tartym serem oscypek.