A zatem zdradzamy kulinarne propozycje Roberta Sowy na najbardziej "wystrzałową" noc w roku...
BEFSZTYK TATARSKI Z MARYNOWANYMI BOROWIKAMI AROMATYZOWANY OLIWĄ TRUFLOWĄ
Składniki dla 4 osób:
400 g oczyszczonej polędwicy wołowej
4 łyżki posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanych kaparów
4 łyżki posiekanych marynowanych borowików
4 łyżki posiekanych korniszonów
4 żółtka
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki truflowej oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz, czerwona słodka papryka, czerwony pieprz Prymat
4 marynowane borowiki do dekoracji
4 gałązki rozmarynu
4 marynowane buraczki
4 sardynki w oleju
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną polędwicę wołową posiekać bardzo ostrym nożem, przełożyć do dużej miski i dodać: cebulę, kapary, borowiki, korniszony, żółtka, musztardę Dijon i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowany tatar podawać z pokrojonymi marynowanymi buraczkami, borowikami, gałązką rozmarynu i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ Z RUKOLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SOSEM PESTO
Składniki dla 4 osób:
16 plastrów szynki parmeńskiej
16 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
150 g pokrojonego w słupki sera pleśniowego
1 pęczek umytej rukoli
Sos pesto:
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka palonych orzeszków Pini
1 łyżeczka tartego parmezanu
Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 mały pęczek świeżej bazylii
80 g kiełków rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu pesto wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Na każdym z plastrów szynki ułożyć w poprzek suszone pomidory, ser pleśniowy i rukolę. Zwinąć formując roladki i ułożyć na półmisku. Przed podaniem roladki z szynki parmeńskiej skropić sosem pesto i udekorować kiełkami rzodkiewki.
KREWETKI KRóLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Sól, chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.
ROLADKI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO NADZIEWANE SEREM RICOTTA Z KURKAMI I ZIOŁAMI PODANE Z SOSEM JOGURTOWYM
Składniki dla 4 osób:
300 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach
100 g sera ricotta
1 cebula
1 łyżka parmezanu
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, tymianek, bazylia Prymat do smaku
50 ml koniaku
100 g kurek
4 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
Sok z ½ cytryny
3 łyżki czerwonego kawioru
Sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki.
Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.