Amerykańscy naukowcy odkryli niedawno, że czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż owoce, a ponadto jest bogata w magnez i żelazo. To dobra wiadomość, ale należy pamiętać, że właściwości takie ma tylko kakao i czekolada gorzka.
Roberta Sowę zdecydowanie ucieszyło to odkrycie, ale podkreślał, że zdrowa jest czekolada zawierająca ponad 70% kakao i że niestety traci swoje właściwości przy przetwarzaniu, czyli np. podczas podgrzewania. Robert podkreślił jednak, że jest to jeden z kulinarnych afrodyzjaków i zachęcił do przygotowania dań z czekoladą na walentynkową kolację.
Robert wspomniał, że kucharze lubią połączenia czekolady z kardamonem, chili i czerwonym pieprzem. Sos czekoladowy aromatyzowany przyprawami doskonale komponuje się z perliczką, kaczką i polędwicą wołową. A na deser idealne będą truskawki maczane w czekoladzie.