Dziennikarka Agnieszka Rosłoniak odwiedziła Roberta w jego podwarszawskim domu, aby przekonać się, jak została urządzona jego prywatna kuchnia.
Robert Sowa opowiadał o elementach kuchni, na które warto zwrócić uwagę. Z rozmowy z Agnieszką Rosłoniak dowiedzieliśmy się, że Robert jest zwolennikiem kuchni otwartej. Jak sam powiedział - pamięta z dzieciństwa, jak mama musiała biegać pomiędzy kuchnią i pokojami, więc postanowił w swoim domu nie popełniać tego błędu.
Robert podkreślał, że dla niego najważniejsza jest funkcjonalność kuchni, dobre blaty i właściwie wykorzystana przestrzeń. Na pewno warto zamontować w kuchni magic corner, czyli narożną szafkę, która pozwala na optymalne wykorzystanie miejsca w narożnikach. Bardzo fajnie sprawdza się również wysoka pionowa szuflada z metalowymi koszami na przyprawy, mąkę, cukier, bułkę tartą, oliwy i octy. Należy również pamiętać o koszach do sortowania śmieci, które powinny znaleźć się w każdej kuchni.
Jeśli chodzi o umiejscowienie piekarnika – Robert radził, aby zamontować go mniej więcej na wysokości blatu, co ułatwi nam przenoszenie i wstawianie do niego potraw.
Robert przyznał się, że w jego domowej kuchni na co dzień gotuje teściowa, a on ma swoje kuchnie na terenie całej Polski, jednak zdecydowanie zadbał, aby to pomieszczenie było ergonomiczne i funkcjonalne.
Aby sprawdzić, czy dobrze zaprojektowana kuchnia ma wpływ na jakość przygotowanych w niej dań, Robert przyrzyrządził dla ekipy telewizyjnej marynowaną polędwicę wieprzową z cebulą, czosnkiem, czuszką i świeżym imbirem. Sądząc po reakcji Agnieszki było pysznie!
Film można obejrzeć na stronie: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/w-kuchni-u-roberta-sowy/3060313