Z programu dowiedzieliśmy się, że pomimo kryzysu wieprzowina jest w cenie, a jej sprzedaż utrzymuje się na wysokim poziomie. W Polsce spożycie wieprzowiny wynosi 42 kg rocznie na mieszkańca.
Prowadząca program Jolanta Wiszniewska odwiedziła z kamerą Indie, Chiny, Włochy i Gruzję, gdzie wieprzowina jest równie popularna jak w Polsce.
Robert Sowa opowiedział, że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w Polsce i Europie (m.in. w Czechach, Niemczech i Austrii). Statystyki mówią, że ¾ mięsa spożywanego w Polsce, to właśnie wieprzowina. Robert podsumował, że bardzo go cieszą te dane, ale brakuje mu w naszym kraju nowych, ciekawych przepisów na wykorzystanie tego mięsa. Kotlet schabowy to oczywiście polska klasyka, o której nie można zapomnieć, ale przydałoby się świeże spojrzenie kulinarne na mięso wieprzowe.