‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa z córką Magdą w „Pytaniu na śniadanie”

Pieczone filety z suma na tajskich krewetkach podany z sałatką orientalną

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z suma polskiego
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka pieprzu cytrynowego
3 łyżki słodkiego sosu sojowego

Tajskie krewetki: 
20 krewetek black tiger 16/20
3 łyżki oleju sezamowego
5 łyżek oleju rzepakowego
3 pokrojone w kostkę szalotki
1 duża łyżka pasty tom ka
100 ml wytrawnego białego  wina
500 ml mleka kokosowego
1 pęczek kolendry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią rybę i odstawić na godzinę do lodówki. Po zamarynowaniu piec 15-20 minut w temperaturze 160°C. 
W dużym rondlu rozgrzać olej sezamowy i rzepakowy, dodać krewetki i szalotki, smażyć 5 minut. Następnie dodać pastę tom ka, białe wino i mleko kokosowe. Całość dusić kolejne 5 minut doprawiając do smaku sokiem z limonki i przyprawami. Po zagotowaniu posypać świeżo siekaną kolendrą. Pieczone filety z suma podawać na tajskich krewetkach z aromatyczną sałatką orientalną (przepis poniżej).

 

Sałatka orientalna

Składniki dla 4 osób:
1 pęczek kiełków sojowych
1 pęczek kiełków słonecznika
½ obranego, pokrojonego w kostkę melona
¼ obranego, pokrojonego w kostkę arbuza
 1 filetowana pomarańcza
1 filetowany grejpfrut
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej mięty
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i doprawić do smaku.