‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert w "Pytaniu na śniadanie"

Szybki chłodnik truskawkowy z imbirem i sorbetem cytrynowym

Składniki dla 4 osób:
500 g dojrzałych, soczystych truskawek
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki cukru
1 łyżka drobno posiekanego marynowanego imbiru
4 duże łyżki sorbetu cytrynowego
4 gałązki świeżej mięty
Pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować na jednolitą masę, a następnie dodać wodę, sok z cytryny, cukier, pieprz cayenne i imbir. Całość przetrzeć przez drobne sito, odstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Podawać z sorbetem cytrynowym i świeżo siekaną miętą.

 

Pieczone filety z suma podane z młodą kapustą z boczkiem i pomidorami

Składniki  dla 4 osób:
8 x 80 g filetów z suma
Marynata:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu cytrynowego
4 gałązki rozmarynu

Kapusta z pomidorami:
1 główka młodej zielonej kapusty
200 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mąki
1 pęczek koperku
Miąższ z 3 pomidorów, pokrojony w kostkę
Do smaku: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić na 4 części i posiekać. W garnku zagotować 3 szklanki wody, włożyć do niej kapustę i gotować ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Boczek smażyć ok. 10-15 minut, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać łyżkę mąki, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, dolewając wodę z gotującej się kapusty do momentu, aż mąka całkowicie się rozpuści. Następnie boczek wraz z sosem przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować. Pod koniec dodać  pomidory, posiekany koperek i sok z cytryny.
Umyte i oczyszczone filety z suma natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, na rybie ułożyć gałązki rozmarynu i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowanego suma podawać z kapustą z pomidorami i młodymi ziemniakami ze świeżo siekanym koperkiem.