‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ruszył projekt „Zdrowa Szkoła” – szkolenie we Wrocławiu

 

logoKSK.jpgNORWESKILOSOS.JPG

Pierwsza prezentacja odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych na ul. Kamiennej 86 we Wrocławiu. W spotkaniu uczestniczyło 120 osób - uczniów szkoły, przedstawicieli grona pedagogicznego i zaproszonych gości. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.

DSC03367.JPGDSC03331.JPG

Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta. 

DSC03336.JPG

Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek, Krzysztof Baranowski i Paweł Ryckiewicz - szef kuchni z Wrocławia) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami. Kulinarny show zakończył się degustacją, dzięki czemu każdy uczestnik prezentacji mógł nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowywania dania, ale również go spróbować.

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

ROBERTSOWAwposzukiwaniusmakudoskonalegookladka.jpgRomanskulinarnyokladka.jpg

 

Szczegółowy program szkolenia

1/ Część teoretyczna
- żywność, żywienie, a zdrowie
- łosoś norweski a zdrowie
- pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii
- znaczenie łososia w promocji Norwegii
- produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski
- produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój
- Slow Food i Fair Trade – nowe trendy w gastronomii
- znak NORGE
- Twoja przyszłość w gastronomii

2/ Wstęp do części praktycznej
- zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient
- jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne

3/ Część praktyczna
- omówienie nowoczesnych metod przygotowania posiłków, aby zachować ich najcenniejsze składniki odżywcze – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych - pokaz kulinarny – łosoś norweski i polskie produkty regionalne
- degustacja  

 

Główny sponsor projektu:

 NORWESKILOSOS.JPG
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:

 Suempol.jpgInterEuropol.jpg

 

Patronat medialny:

 Newsgastro.jpgmojegotowanie.jpgPrzegladGastronomiczny.jpgMojprzepislogo.jpg

 

Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy czwartek, 25 lutego w Zespole Szkół Mechanicznych w Kołobrzegu.