‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ruszył wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl

 

Tematem pierwszego odcinka jest wegetarianizm. Robert Sowa pokaże jak przyrządzić pyszną sałatkę z awokado i sera tofu, odkrywając tajemnice swojej inspiracji. Serdecznie zapraszamy!

 

Sałatka wegetariańska z serem tofu i awokado

Składniki dla 4 osób:
1 pęczka rukoli
1 główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
Sok z 1 cytryny
1 ogórek
100g pokrojonego w kostkę sera tofu
6 żółtych pomidorów koktajlowych
6 czerwonych pomirodów koktajlowych
1 pęczka świeżej bazylii
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 opakowanie sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
Sól
Grubo mielony czarny pieprz Prymat, przyprawa do sałatek Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem tofu, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat, doprawić do smaku solą, grubo mielonym czarnym pieprzem Prymat i przyprawą do sałatek Prymat. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią.