Dla gości imprezy przygotowano tysiące porcji smażonych ryb pochodzących z okolicznych jezior oraz przepyszną, świeżo wędzoną sielawę. Prowadzący imprezę regularnie wspominał o wartościach odżywczych ryb i namawiał zebranych do ich regularnego spożywania.
Ważnym punktem imprezy były pokazy kulinarne i degustacja dań przygotowanych przez Roberta Sowę i jego kulinarną ekipę. Tym razem przygotowano i wyserwowano trzy dania, każde w ilości 100 porcji. Na amatorów rybnych przysmaków czekało więc 300 porcji dań przygotowanych przez kulinarnego mistrza. Robert Sowa, jak zawsze udowodnił, że rybę można serwować nie tylko w postaci smażonej, i przygotował trzy odsłony smażonych filetów z aromatycznymi sosami i dodatkami - sielawę w sosie szpinakowym, szczupaka z pomidorami i kuminem oraz sandacza podanego na sosie śmietanowym z boczkiem i bobem.
W imprezie uczestniczyło mnóstwo osób, dzięki czemu pyszne i zdrowe rybki znikały w mgnieniu oka. Było smacznie i zdrowo. Mamy nadzieję, że tego typu akcje promujące jedzenie ryb nakłonią Państwa do ich częstszego kupowania i serwowania. Naprawdę warto! A więc... "Jedz ryby - będziesz zdrów"!
Oprócz kulinariów podczas dwudniowej imprezy "Lato z Węgorzem 2012" (21-22 lipca), w ramach której zorganizowano rybne szaleństwo, postawiono również na muzykę i inne atrakcje. Koncertowali: SKAMBOMAMBO, URSZULA i JAW RAW. Na scenie pojawili się także: Teatr Bez Nazwy, Teatr Kubika i Kabaret Hlynur. Odbył się też pokaz artystycznej akrobacji rowerowych Krystiana Herby i pokaz tańca towarzyskiego. Swoją obecnością imprezę uświetnili: Blue Knights Poland IV, miłośnicy quadów i motocykli przełajowych. Odbyły się również zawody wędkarskie i turnieje sportowe. A nad całością czuwali fachowcy z Radia Eska.