‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Sezon grillowy czas zacząć!

Słońce, otaczająca nas soczysta zieleń traw oraz barwy kwitnących wokół kwiatów i krzewów są dowodem na to, że na dobre zagościła już wiosna i zachęcają do spędzania wolnego czasu w przydomowych ogródkach, na tarasach i działkach. Chętnie spotykamy się z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu, wystawiamy stoły, przygotowujemy liczne przysmaki i delektujemy się coraz dłuższymi wieczorami.

Ale to także znak, że rozpoczyna się sezon grillowy. Tysiące Polaków wyrusza na weekendy, aby w doborowym towarzystwie niemal codziennie rozkoszować się potrawami z grilla. Szaleństwo potrwa do końca września, kiedy to zimne wieczory i noce ponownie zapędzą nas do domów. Ale póki co nie martwmy się tym, odświeżmy sprzęt i przygotujmy się do grillowania.

Warto już dziś pomyśleć, jakie potrawy będziemy przygotowywać, aby nie okazało się, że raczymy się na zmianę tylko kaszanką, kiełbasą i karkówką. Na grillu naprawdę można przygotować mnóstwo ciekawych potraw, od tych pożywnych i ociekających tłuszczykiem, po oryginalne, lekkie i zdrowe. Wystarczy tylko szczypta kulinarnej wyobraźni i odrobina odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw...

Co wpływa na sukces imprezy pod chmurką?
… Przede wszystkim oczywiście przepiękna, wcześniej zamówiona pogoda oraz odpowiednio dobrane towarzystwo ;-)
… Równie ważne jest miejsce spotkania. Szczególnie polecam ogrody, działki, specjalnie wydzielone tereny leśne przeznaczone na biesiadowanie oraz brzegi przepięknych jezior, rzek i innych akwenów wodnych w zależności od upodobań uczestników imprezy. Zdecydowanie nie polecam natomiast imprez balkonowych, bo można zaprzepaścić budowane przez wiele lat pozytywne relacje z sąsiadami.
… Grillowane specjały nad wyraz dobrze smakują w połączeniu z winem lub piwem, ale nie wykluczam również innych trunków. W końcu czego się nie zrobi dla zaproszonych gości?  Ważne jest jednak, aby nie zapomnieć o wcześniejszym schłodzeniu napoi i zabezpieczeniu odpowiedniej ilości lodu ;)
… Jeśli chodzi o menu, niewątpliwie trzeba pamiętać o klasyce. Zdecydowanie nie można sobie pozwolić na imprezę bez karczku wieprzowego, białej kiełbasy, kaszanki czy skrzydełek. Ale nie zapominajmy również o miłośnikach lekkich białych mięs oraz ryb. Pamiętajmy też o wegetarianach i wielbicielach nowości kulinarnych.

A teraz kilka słów o doznaniach smakowych, czyli co zrobić, żeby smakowało jeszcze lepiej
Hmm, muszę przyznać, że dobra marynata i odpowiednio dobrana kompozycja ziół, to podstawa naszego grillowego sukcesu. Posiadaczom nadmiaru wolnego czasu oraz miłośnikom ogrodnictwa proponuję uprawianie ziół, następnie wielotygodniowe ich suszenie, aby w końcu wczesną jesienią otrzymać aromatyczne suszone zioła. No cóż, cudowne hobby, a przyprawy będą jak znalazł… na przyszły rok.
Bardziej zapracowanym osobom polecam równie pieczołowicie hodowane, cudownie aromatyczne i doskonale wyselekcjonowane gotowe przyprawy grillowe firmy Prymat. Już samo połączenie którejś z mieszanek z oliwą z oliwek i posmarowanie nią grillowych specjałów na kilka godzin przed imprezą gwarantuje uzyskanie cudownego smaku i aromatu oraz apetycznego wyglądu potraw. Pamiętajmy jednak, że grillujemy na żarze, a nie na ogniu, bo wówczas przyprawy zamienią się w zwęglone „coś” i stracą swoje właściwości.
Użycie mieszanek grillowych Prymatu gwarantuje nam osiągnięcie zdecydowanego smaku i intensywnego aromatu, którego niewątpliwie pozazdroszczą nam zarówno sąsiedzi, jak i przypadkowi przechodnie. Ich niepowtarzalność to przede wszystkim zasługa oryginalnej i bogatej kompozycji pieczołowicie wyselekcjonowanych i doskonale skomponowanych składników. O zaletach tych przypraw, można by napisać książkę, ale szkoda czasu…

Muszę biec do ogrodu. Nie mogę przecież pozwolić, aby znajomi czekali na mnie w nieskończoność. Państwu również polecam zorganizowanie imprezy grillowej. Z pomocą moich przepisów na 100% uda się zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.  

Życzę smacznego!

 

 

 

GRILLOWANA CUKINIA Z SAŁATKĄ Z ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ I PIETRUSZKI

Składniki dla 4 osób:
4 cukinie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
Sałatka:
30 g orzechów włoskich
3 pęczki gładkiej natki pietruszki
1 pęczek karbowanej natki pietruszki
1 czerwona cebula
1 łyżka białego octu winnego
Sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Sposób przygotowania:
Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odstawić na ok. 20 minut. Orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu przez ok. 2–3 minuty. Grillowaną cukinię podawać przygotowaną wcześniej sałatką.

 

 

GRILLOWANE STEKI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z MASŁEM ŻURAWINOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki dla 4 osób:
4 steki z łososia norweskiego
Olej
Sól, różowy pieprz
Mięta i pomarańcza do dekoracji

100 g miękkiego masła
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Sól, pieprz
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Żurawinę drobno posiekać, dodać do masła i schłodzić.
Steki z łososia posmarować olejem i piec przez ok. 3 minuty z obu stron na rozgrzanym grillu, a następnie doprawić do smaku solą i różowym pieprzem. Danie udekorować miętą i pomarańczami, podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. 

 

 

MARYNOWANY STEK WOŁOWY Z OSTRYM DIPEM CEBULOWO-ŻURAWINOWYM

Składniki dla 4 osób:
4 steki wołowe po 200 g
Marynata:
4 gałązki rozmarynu
1 pęczek tymianku
2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Dip cebulowo-żurawinowy:
250 g cebuli
1 łyżka oleju
1 mała zielona papryczka chili
Odrobina wermutu, np. Noilly Prat
100 ml sosu Cumberland
75 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Zioła opłukać, grubo posiekać, a następnie wymieszać z pieprzem i oliwą z oliwek. W powstałej marynacie obtoczyć steki, dokładnie wsmarowując marynatę w mięso. Steki przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Cebulę obrać, grubo posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryczkę chili oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do cebuli i smażyć przez chwilę. Następnie dolać odrobinę wermutu, sos Cumberland i całość wymieszać. Żurawinę grubo posiekać i dodać do mieszanki. Tak przygotowany dip doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i piec na rozgrzanym grillu węglowym z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.

 

 

POMIDORY FASZEROWANE SEREM KOZIM Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
4 duże pomidory
Pieprz do smaku
4 okrągłe dojrzałe serki kozie
30 g orzechów włoskich
2 cebule dymki
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
Folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, odciąć górną część, usunąć miąższ, wnętrze osuszyć papierowym  ręcznikiem i oprószyć pieprzem.
Ser kozi obrać i pokruszyć. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Dymki oczyścić i drobno pokroić. Żurawinę amerykańską grubo pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodając tymianek i oliwę z oliwek. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić pomidory i przykryć odciętymi częściami. Każdy pomidor zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na grillu przez ok. 5 minut.