‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Sowa na IV Festiwalu Kuchni Greckiej

Festiwal otworzył organizator imprezyTheofilos Vafidis i Ambasador Grecji w Polsce, pan Gabriel Coptsidis.
W jury konkursu zasiedli: przedstawiciele greckiego Chef’s Club Vasilis Karoubas i Athanasios Skouras oraz Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Karol Okrasa i Jarosław Walczyk. Zaszczytną funkcję przewodniczącego jury pełnił Jerzy Pasikowski.
Zwycięzcą konkursu został Michał Karadżow z warszawskiej restauracji "Moonsfera", drugie miejsce przypadło Robertowi Wojnarowskiemu z hotelu Jan III Sobieski, a na miejscu trzecim jurorzy sklasyfikowali Pawła Kalbarczyka z hotelu Le Meridien Bristol. 
 
Oprócz zmagań konkursowych w programie znalazło się wiele ciekawych atrakcji, m.in.:
- „Show Szefów”, w którym uczestniczyli greccy mistrzowie kuchni oraz członkowie Klubu Szefów Kuchni. Robert Sowa przygotował tego dnia krewetki królewskie z sosem mango-jalapeno i sałatką owocową.
- pokazy barmańskie w stylu flair w wykonaniu Mistrza Polski Barmanów - Krzysztofa Drabika
- wystawa prac Kotasa Kawardzisa
- wieczorna gala, podczas której w powietrzu unosił się zapach greckich specjałów. Nie zabrakło zabawy przy tradycyjnych greckich rytmach wygrywanych m.in. przez zespół Orfeusz oraz tłuczenia talerzy.