W czwartek, 15 października, po uroczystym otwarciu targów „GASTRO-TECH” miał miejsce finał konkursu „Restauracja z kuchnią regionalną” o nagrodę Wojewody Świętokrzyskiego, Pani Bożentyny Pałki-Koruby.
Przygotowywane od rana dania oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem znanego mistrza kulinarnego Roberta Sowy. W konkursie uczestniczyło 12 restauracji z regionu świętokrzyskiego. Najlepsza okazała się kielecka restauracja „Victoria” przy hotelu Łysogóry, której przedstawiciele przygotowali tradycyjne kluseczki zwane „włochatkami świętokrzyskimi” oraz duszoną pierś z gęsi z kapustą i grzybami.
Drugie miejsce zajęła ekipa hotelu Echo, która zafascynowała jury wielką deską świętokrzyskich przysmaków, a na trzeciej pozycji uplasował się ubiegłoroczny laureat - restauracja Monte Carlo.
Podczas trwania konkursu Robert Sowa z pomocą Konrada Birka i Krzysztofa Baranowskiego przeprowadził dla zebranych gości pokaz kulinarny. Panowie przygotowali tym razem marynowanego łososia norweskiego w kremowym sosie ze smardzów, szpinaku i sera pleśniowego oraz aromatyczne combry jagnięce ze smażonymi borowikami, suszonymi pomidorami, włoskimi kluseczkami gnocchi i chrupiąca sałatką z rukoli. Po wręczeniu nagród laureatom konkursu Robert Sowa uroczyście wyserwował przygotowany specjalnie na tę okoliczność tort.