‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Sowa na targach HoReCa w Krakowie

 

Jak co roku impreza cieszyła się sporym zainteresowaniem, o czym świadczy fakt, że podczas targów swoją ofertę zaprezentowało prawie 200 wystawców z całej Polski. 

Targowe dni urozmaiciło wiele imprez towarzyszących, a wśród nich m.in.:
- pierwsze otwarte spotkanie specjalistów branży HoReCa, podczas którego miała miejsce interesująca dyskusja panelowa dotycząca głównych kierunków rozwoju polskiej gastronomii, plusów i minusów ostatnich lat działalności branży oraz umiejętności radzenia sobie w dobie kryzysu
- projekt „Idealna kuchnia”, w ramach którego przez cały czas trwania targów najlepsi polscy szefowie kuchni nie tylko gotowali, ale również przedstawiali zainteresowanym tajniki kulinariów i najnowocześniejsze technologie stosowane w branży gastronomicznej
- akademia espresso, czyli nauka sztuki parzenia i przygotowywania kawy prowadzona przez najlepszych baristów
- szkolenia, seminaria i degustacje win
 
Podczas targów odbyła się także 12 edycja Wielkiej Kolekcji Kulinarnej oraz finał 5 edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, której celem jest promocja lokalnych restauracji, rekomendacja najlepszych lokali w ramach turystycznej promocji Krakowa oraz wykreowanie i promowanie potraw regionalnych.

W Wielkiej Kolekcji Kulinarnej, w kategorii danie główne, pierwsze miejsce zajęła restauracja „Pod Aniołami” za wyśmienitego bażanta po królewsku. Najlepszy deser przygotował Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 („Ciasteczka Wyśmienite”), natomiast w kategorii napoje i napitki zwyciężyły „Wiśniowe Marzenia” – czyli autorski napój uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Pierwszą nagrodę za najładniejszy stół przyznano Restauracji „Pod Aniołami”, a wyróżnienie Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych w Giebułtowie. Przygotowane potrawy pod względem smakowym i estetycznym oceniało jury w składzie: Robert Sowa, Józek Seeletso, Teo Vafidis i Zbignniew Kurleto.