‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Spotkanie wigilijne Szefów i Przyjaciół Fundacji KSK

„Cicha noc, święta noc, pokój niesie ludziom wszem…”. Święta Bożego Narodzenia to czas specjalny, zarezerwowany dla rodziny, najbliższych, przyjaciół. To czas dialogu i milczenia, bycia ze sobą i wspólnej celebracji świąt.

 

Wieczór rozpoczął się od życzeń, które w imieniu Fundacji Klubu Szefów Kuchni złożył wszystkim przybyłym Jerzy Pasikowski. Prezes Fundacji wspierany przez Sekretarza Jarka Walczyka i Honorowego Prezesa Fundacji Darka Strucińskiego podziękował Sponsorom (Alva, Oerlemans, Prymat, Welmax, Winterhalter, Tedmar - wykonanie kitli) i wszystkim sympatykom braci kucharskiej za owocną współpracę. Do życzeń i podziękowań dołączył również Robert Sowa, który tego wieczoru występował w podwójnej roli Wiceprezesa Fundacji i gospodarza tegorocznej Wigilii. Podsumowanie działań Fundacji i plany na rok 2013 przedstawiła firma Smarten, która od roku współpracuje z Fundacją KSK, dbając o sprawy organizacyjne i wizerunek FKSK.

Na ten wieczór mistrz Robert Sowa skomponował wyjątkowe menu:

Bufet
Carpaccio z jagnięciny z rukolą, suszonymi pomidorami i świeżo tartymi płatkami parmezanu
Plastry sera oscypek podane z pieczonymi buraczkami i sosem vinaigrette
Plastry kaczki z sosem truskawkowym, świeżą bazylią i pieprzem
Mus z gęsi podany na prażonych jabłkach i pierniku miodowym
Śledź z marynowanymi grzybami, musztardą i świeżo siekanym koprem
Tatar wołowy z piklami aromatyzowany wódką polską na pumperniklu
Krewetki z owocami południowymi i świeżo siekaną kolendrą
Kompozycja serów europejskich z winogronami i orzechami
Mus z kaczki na gruszkach z konfiturą z czerwonej papryki
Roladki z wędzonego łososia norweskiego z musem serowo-ziołowym
Grillowany bakłażan z serem kozim, suszonymi pomidorami i rukolą

Sałatki
Sałatka z pieczonych buraczków z serem kozim, orzechami i oliwą smardzową
Sałatka śledziowa z gruszką, selerem naciowym i świeżo siekaną kolendrą
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i anchois z sosem vinaigrette z prażonymi pestkami dyni

Dania serwowane

Policzki wołowe na purée z selera i sera Bursztyn podane z warzywami i sosem vinaigrette z musztardą Dijon
****
Polędwica z dorsza atlantyckiego z pieczonymi migdałami i grillowanym kalmarem podana z purée z  topinamburu i trufli oraz sosem holenderskim
****
Młode pieczone prosię podane na aromatycznej kaszy pęczak z grzybami leśnymi i warzywami
****
Mleczna, pieczona jagnięcina nowozelandzka podana na puree ziemniaczano truflowym z sosem bardelaise

Bufet deserowy
Śliwki duszone w winie i przyprawach korzennych z musem czekoladowym
Mus waniliowo-cynamonowy z chrupką i pastą orzechową
Torcik marchewkowy z orzechami i karmelem
Mus pomarańczowo-czekoladowy z orzechem włoskim
Jabłecznik z żurawiną i rodzynkami aromatyzowanymi rumem
Świeżo krojone owoce (truskawki, arbuz, melon, kiwi, pomarańcze, grejpfruty)

 
Atmosferę świąt przywołała nie tylko aranżacja wnętrza restauracji, również występ zespołu Robsong wprowadził Gości w prawdziwie bożonarodzeniowy nastrój.

Tego typu spotkania są wielką wartością, tym razem okazją były zbliżające się święta. W natłoku spraw, codziennych sytuacji i wysokiej aktywności zawodowej większości osób, trudno nam znaleźć chwilę na bezpośrednie kontakty interpersonalne. 28 listopada udało się spotkać prawie setce ludzi z branży. Poza kurtuazjami i życzeniami, był to czas na rozmowę o najnowszych trendach w gastronomii, wymianę doświadczeń i planach na najbliższy rok. Spotkanie wigilijne trwało do późnych godzin wieczornych, co jest najlepszym dowodem na to, że potrzebne są takie chwile. Oby w Nowym Roku było jak najwięcej takich momentów.

Fundacja Klubu Szefów Kuchni składa gorące podziękowania Robertowi Sowie i całemu zespołowi Restauracji Sowa & Przyjaciele za serdeczne przyjęcie, gościnę, wspaniale przygotowane menu świąteczne i zorganizowanie całego przedsięwzięcia.

To uroczyste spotkanie nie byłoby możliwe, gdyby nie pomoc Partnerów, którym Fundacja Klubu Szefów Kuchni, jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuje:

Główny Partner:

  

Partnerzy wspierający:
Brown Forman, Dermika,  Janex, Martmar, Gastro Magic Service, Pepsi

www.fundacja-ksk.pl / autor: Smarten - PR dla Fundacji KSK