Dyscypliną zaproponowaną przez gospodarza były oczywiście kulinaria, w których goście sprawdzili się równie doskonale, co we własnych dziedzinach sportu. Wspólnymi siłami udało się przygotować zupę grzybową z sandaczem oraz pierogi z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym i malinowym.
Przez długi czas Piotr Małachowski angażował się głównie w mieszanie zupy, pozostawiając najbardziej pracochłonne zadania Anicie Włodarczyk. Na szczęście Robert Sowa dostrzegł to swym wprawnym okiem szefa kuchni i niespodziewanie zamienił role w kuchni, dzięki czemu okazało się, że polski dyskobol świetnie radzi sobie również z lepieniem pierogów.
Kuchenne zmagania polskich sportowców można było obejrzeć po zakończeniu świątecznych Wiadomości w telewizyjnej Jedynce. Korzystając z okazji Robert Sowa złożył swoim gościom oraz wszystkim sportowcom i widzom życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt.