W ostatni weekend września Mistrz Kulinarny Robert Sowa gościł w przepięknym, pięciogwiazdkowym hotelu "Odyssey Wellness & SPA", nieopodal Kielc.
Zaplanowany wspólnie z Szefem kuchni Tomkiem Pawluskiem "Kulinarny weekend" był nie lada atrakcją dla wszystkich gości, którzy specjalnie przyjechali, by spotkać się z Mistrzem Sową oraz spróbować najlepszych dań teamu Pawlusek - Sowa.
Piątkowy wieczór rozpoczął właściciel Hotelu Piotr Syska, który uroczyście powitał gości, a następnie poprosił obu Szefów, by opowiedzieli o przygotowaniach i przede wszystkim daniach, jakie za chwile miały być serwowane.
Robert Sowa anegdotami oraz dobrym humorem nawiązał kontakt z zaproszonymi gośćmi i przełamał podniosły charakter imprezy, czym zasłużył na gromkie brawa.
Entrée uroczystej kolacji była szynka Jamon de Bellota 100% Iberico Cinco Jotas. To szynka doskonałej jakości, która często gości na stole hiszpańskiego króla! W czasie degustacji, goście mogli zapoznać się ze szczegółami hodowli świń Pata Negra i całego procesu przygotowania tego frykasu, dzięki ciekawej prezentacji wyświetlanej na ekranach hotelowej restauracji.
Kolacja nabrała tempa, a atmosfera w kuchni z minuty na minutę stawała się coraz bardziej gorąca.
Wydawanie dań dla ponad setki gości oczywiście osobiście nadzorował sam Mistrz Sowa. Wzorowo przygotowana ekipa restauracyjnych kucharzy zaserwowała tego wieczoru następujące menu:
Krewetki z chorizo i guacamole z sosem ze świeżej kolendry
Pieczony halibut z sosem culli, puree z pieczonej dyni z imbirem
Comber z sarny, sos ze smardzy, pieczone buraki z rozmarynem
Krem z mascarpone ze świeżymi owocami i makaronikami
Specjalnie wyselekcjonowane przez sommelierów wina, doskonale podkreślały smak dań, a muzyka grana przez zespół No Name dopełniła kulinarną ucztę.
Gromkie oklaski, jakie zebrał cały zespół kucharzy pod przewodnictwem Pawluska i Sowy świadczyły o dużym zadowoleniu, zaspokojonych apetytach i trafieniu w preferencje smakowe zaproszonych na imprezę gości.
Znany ekspert kulinarny Robert Sowa dziękując za wspaniały wieczór, zaskoczył wszystkich przygotowując miłą niespodziankę. Ponad sto książek "Życie kocha jeść" jego autorstwa, trafiło jako prezent w ręce uczestników odświętnej kolacji.
Spotkanie zakończyło się wspólnymi rozmowami, a Robert Sowa jeszcze do późnej nocy rozdawał autografy, pozował do zdjęć i udzielał wskazówek kulinarnych.
Deszczowa sobota pokrzyżowała nieco plany grillowania na świeżym powietrzu. Jednak oszklony taras hotelowy doskonale zastąpił plenerowy live cooking, a goście mogli zajadać się smaczną jagnięciną nowozelandzką, grillowanym serem camembert, pieczonymi ziemniakami, karkówką, kaszanką i kiełbaskami serwowanymi osobiście przez kucharzy Sowę i Pawluska. Regionalnymi dodatkami były ogórki małosolne oraz przygotowany na domowym zakwasie żur.
Przy dźwiękach świętokrzyskiej kapeli goście wspólnie wesoło biesiadowali, a na imprezę przyjechał nawet wójt gminy Masłów, w której znajduje się hotel Odyssey - Tomasz Lato, by powitać znanego, kulinarnego gościa ze stolicy.
Deszczowa, ale przepełniona smakami sobota, zakończyła się późnym wieczorem, a goście po obfitym grillowym party, spalali kalorie w hotelowym nocnym klubie, gdzie zabawa i tańce trwały do białego rana.
Kulinarne spotkanie ze znanym Mistrzem sztuki kulinarnej Robertem Sową była niewątpliwie dużym wydarzeniem na mapie regionu świętokrzyskiego i na pewno zostanie długo w pamięci kielczan oraz wszystkich przybyłych gości.