Właściwa dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia, dlatego należy zwracać uwagę na to, co jemy i zachować właściwe proporcje – przekonywali prowadzący.
Jedzenie ryb nigdy nie było w Polsce zbyt popularne i niestety na przestrzeni lat, mimo wielu kampanii edukacyjnych, niewiele się zmienia - powiedział na wstępie Robert Sowa. Statystyki mówią, że przeciętny Polak zjada około 6-7 kg ryb rocznie, podczas gdy spożycie ryb w krajach europejskich wynosi ok. 20 kg na rok na osobę.
Ryby tłuste, zwłaszcza morskie (np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, dorsz, halibut) zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, które zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Mięso ryb jest również źródłem łatwostrawnego i przyswajalnego białka i zawiera liczne minerały: cynk, selen, fosfor, potas, jod, wapń i magnez. Warto też pamiętać, że chude gatunki ryb zawierają witaminy z grupy B, natomiast tłuste są źródłem witaminy A i D.
Robert Sowa i Konrad Birek podkreślali również, że ważny jest sposób przygotowania ryb. Zamiast ich smażenia, namawiali na pieczenie i grillowanie bez dodatku tłuszczu, po uprzednim zamarynowaniu w oliwie z oliwek z czosnkiem i ulubionymi ziołami. To wzbogaca smak ryby i zdecydowanie poprawia zapach, który często jest jednym z powodów, dla których unikamy przygotowywania ryb.
Po części teoretycznej, kulinarny team Roberta Sowy z pomocą wybranych uczniów przygotował pieczonego, marynowanego w ziołach łososia norweskiego LIMITO z sosem serowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami i świeżymi kiełkami, który został wyserwowany uczestnikom szkolenia. Dzięki takiej formule wszyscy mieli możliwość skosztowania przygotowanego dania. Sądząc po pustych talerzykach – udało się udowodnić, że ryby są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Na pamiątkę wspólnie spędzonych wszyscy uczniowie i nauczyciele otrzymali książki Roberta Sowy, w których sporo przepisów bazuje na rybach i owocach morza. Uprzejmie dziękujemy za wsparcie Jerzemu Pasikowskiemu - Prezesowi Fundacji Klubu Szefów Kuchni, za ufundowanie książek dla wszystkich uczniów i nauczycieli uczestniczących w prezentacji.