‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Tłusty czwartek w Radiowej Jedynce

 

W Tłusty Czwartek niemal każdy Polak przestaje liczyć kalorie i, ku radości cukierników, zajada się przygotowanymi w głębokim tłuszczu smakołykami. Trzeba przyznać, że pączki i faworki smakują tego dnia wybornie, niczym karp w Wigilię i jajka podczas Wielkanocy. Wygląda na to, że każde święto ma w sobie trochę magii…

 

 

A oto przepisy Roberta Sowy na domowe pączki (oczywiście najlepsze na świecie z nadzieniem różanym) i chrupiące faworki.

Pączki z konfiturą różaną

Składniki:
100 g świeżych drożdży
200 g cukru
100 g masła
1 litr mleka
8 żółtek
1 kg mąki
2 całe jajka
Sól
2 łyżki soku z cytryny
1 kieliszek spirytusu
1,5 kg smalcu do smażenia
Rozgnieciona laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego 
Konfitura różana (lub z innych owoców - wedle gustu)

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka i dwie łyżki mąki – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka utarte z cukrem na białą masę, letnie mleko, spirytus, sok z cytryny, cukier waniliowy lub wanilię, sól i rozczyn z drożdży – wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione i ostudzone masło, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby wyrosło. Ciasto nabierać łyżką, formować w dłoni na placuszek, nakładać konfiturę (około ½ łyżeczki), zlepiać i formować kule.
Tak przygotowane pączki ułożyć na stolnicy oprószonej mąką, nakryć serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu , aby wyrosły. Pączki smażyć w głębokim i rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z połączenia 1 szklanki cukru pudru i 1,4 szklanki gorącej wody (do lukru można również dodać skórkę pomarańczową).

 

Faworki z cukrem pudrem

Składniki:
500 g przesianej przez sito mąki pszennej
6 żółtek
2 całe jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
Rozgnieciona laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego
250 ml śmietany 36 %
Szczypta soli
2 kieliszki spirytusu
1 łyżka octu
Smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Żółtka wlać do dużej miski, dodać dwa całe jajka, wanilię, spirytus, sól, masło, ocet i przesianą mąkę. Całość wymieszać mikserem, stopniowo dodając śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby otrzymać ciasto o gęstości ciasta makaronowego. Tak przygotowane ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zbijać je energicznymi ruchami drewnianym wałkiem przez ok.15- 20 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawić na 30 minut, a następnie pokroić na kilka kawałków i każdy oddzielne cienko rozwałkować. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz.  Rozwałkowane ciasto pokroić na kawałki długości 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm. Środek  każdego kawałka ciasta naciąć i wywinąć, tworząc faworki.
Na tłuszcz wrzucić jednego faworka na próbę, a kiedy się zrumieni, smażyć kolejne. Po usmażeniu faworki ułożyć na papierowych ręcznikach w celu odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią i układać na talerzach w kształcie piramidy.

SMACZNEGO!

Zdjęcia: Wikipedia