‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

„Top Chef” – odcinek 3: Lekkie danie na pożegnanie…

21 marca - kolejny odcinek Top Chef... Masa pracy, stresu i cztery konkurencje. Już wiemy, kto odpadł z rywalizacji. Co zadecydowało o opuszczeniu show? Uczestnicy trzeciego odcinka „Top Chef” mieli tym razem rekordowo dużo potraw do przygotowania, a każdy ich ruch śledziła jedna z najgorętszych par show-biznesu.

Pierwsze zadanie polegało na jak najszybszym i jak najdokładniejszym oczyszczeniu kilograma krewetek. Pozornie łatwa czynność przysporzyła niektórym sporych problemów. - Trzęsły się ręce, więc nie szło to tak jak powinno - przyznała jedna z uczestniczek. Najgorzej z zadaniem poradził sobie Damian Wajda, który automatycznie został skierowany do dogrywki.

Podczas kolejnej konkurencji kucharzy podzielono na trzy drużyny. Niebieską poprowadziła Ewelina Łapińska, a w składzie znaleźli się Jan Kilański i Krzysztof Konieczny. Na czele zespołu czarnego stanęła Sylwia Stachyra. Wspierał ją Mateusz Czekierda i Łukasz Frankowicz. Mariola Monczak przewodniczyła natomiast drużynie pomarańczowych - Jarosławowi Śliwce i Szymonowi Sławińskiemu.

Nadzór nad zadaniem sprawowała dwójka gości honorowych: Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski. Uczestnicy musieli przygotować dla nich półmisek owoców morza. Po degustacji okazało się, że najlepiej poradziła sobie drużyna czarnych, która w całości awansowała do kolejnego odcinka „Top Chef”.

Konkurencja główna polegała na przygotowaniu kebaba. - Tu jedno z drugim w ogóle nie komponuje - oceniał Wojciech Modest Amaro. - Tego placka nie należałoby jeszcze potraktować? - zastanawiał się Maciej Nowak. - Ale tak mięsko troszeczkę suche - zauważyła Ewa Wachowicz. Popularna potrawa okazała się kłopotliwa szczególnie dla Eweliny Łapińskiej i Szymona Sławińskiego, którzy trafili do dogrywki. - Niestety, a niby takie proste - skomentował Robert Sowa.

Motywem przewodnim w walce o pozostanie w programie był napój gazowany, a dokładnie cola, który miał pasować do lekkiego domowego dania. Posiłek, który należało przygotować powinien zawierać tylko pięć składników, a utrudnienie polegało na zamknięciu spiżarni i korzystaniu tylko z produktów dostępnych w lodówce. Zadanie okazało się ostatnim dla Szymona Sławińskiego, który musiał spakować swoje noże i pożegnać się z kuchnią programu „Top Chef”.

Które danie najbardziej zachwyciło Katarzynę Warnke i Piotra Stramowskiego? Kto przygotował sos, którego nie dało się spróbować i komu z policzka starła majonez sama Ewa Wachowicz?!


Oglądaj w IPLA.TV: „Top Chef” - sezon 7, odcinek 3

„Top Chef” w środę o godz. 21:25 w Telewizji POLSAT.

Facebook: TOP CHEF Polska

Oficjalny profil „Top Chef” na Instagramie - @top_chef_polska

Źródło: polsat.pl