Półmetek kulinarnego show przekroczyło ośmiu kucharzy, którzy powoli ostrzą już noże na wielki finał. W kuchni „Top Chef” czekał na nich światowej sławy ekspert kulinarny - Giancarlo Russo, a także wielbiciel kuchni włoskiej - Piotr Gąsowski.
Uczestnicy podczas pierwszej konkurencji wystąpili w duetach: Damian Wajda z Mariolą Monczak, Ewelina Łapińska z Janem Kilańskim, Sylwia Stachyra z Mateuszem Czekierdą, a Krzysztof Konieczny z Jarosławem Śliwką. Jury miało ocenić ich popisowe risotto.
Goście specjalni potęgowali stres towarzyszący przygotowaniu potraw i konsekwentnie wytykali uczestnikom błędy. Po wydaniu wszystkich dań nadszedł czas na werdykt. Egzamin celująco zdali Mateusz Czekierda i Sylwia Stachyra, a do dogrywki trafili Krzysztof Konieczny oraz Jarek Śliwka. - To zadanie nie poszło najlepiej... - podsumował dokonania uczestników Maciej Nowak.
W głównej konkurencji udział wzięli wszyscy uczestnicy programu. Zadaniem do wykonania był makaron z mięsnym sosem, który trzeba było samodzielnie skomponować.
- Oczekujemy lotu nad kukułczym gniazdem. Chcemy być zaskoczeni - powiedział Wojciech Modest Amaro. Niestety, lot okazał się niezbyt wysoki dla Mateusza Czekierdy, który jako kolejny znalazł się w dogrywce.
Tematem przewodnim decydującego etapu był sos winegret, który należało podać z sałatą. Pozornie proste danie przysporzyło sporych problemów i nie każdy poradził sobie z nim tak, jak oczekiwano.
W efekcie z programem pożegnał się Jarosław Śliwka. - Uczymy się na błędach, co doskonale wiesz. Ten błąd dzisiaj cię drogo kosztuje, ale wierzę, że jest niesamowicie wartościową lekcją w twojej karierze - powiedział mu na pożegnanie Wojciech Modest Amaro.
Jakie dania przygotowali uczestnicy i które z nich najbardziej przypadły do gustu jury? Kogo pochwalił Piotr Gąsowski, a kogo najostrzej skrytykował Giancarlo Russo?
Oglądaj w IPLA.TV: „Top Chef” - sezon 7, odcinek 6
„Top Chef” w środę o godz. 21:40 w Telewizji POLSAT.
Źródło: polsat.pl