‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Trójmiasto i kuchnia kaszubska

 

fot. Wikipedia

W Trójmieście jest mnóstwo wartych odwiedzenia miejsc. Gdańska Starówka, Skwer Kościuszki w Gdyni i sopockie molo, to najważniejsze z nich i będąc w okolicy, trudno oprzeć się ich urokowi. Robertowi udało się wszystko zobaczyć i pospacerować po sopockiej plaży. Po aktywnie spędzonych godzinach, z przyjemnością uzupełniał kalorie i rozkoszował się lokalnymi przysmakami. Jako miłośnik ryb, Robert nie potrafił odmówić sobie zupy rybnej, pieczonego halibuta i dorsza, śledzi po kaszubsku oraz wędzonej polędwicy z łososia bałtyckiego.

Robertowi udało się także odwiedzić malowniczą Szwajcarię Kaszubską i zgłębić tajniki regionalnej kuchni, która jest prosta, oszczędna, smaczna i niestety trochę zapomniana. Ze względu na położenie nad morzem, wśród lasów i jezior, w kuchni kaszubskiej dominują przyrządzane na wiele sposobów ryby i przeróżne dary czerpane z natury, jak owoce leśne, czy grzyby.

 

Tradycyjnym daniem rybnym jest śledź z cebulą i pulkami (ziemniakami ugotowanymi w mundurkach). Popularne są również ziemniaki ze szpyrkami (skwarkami) i maślanką. Z ziemniaków przygotowuje się także golce (kluseczki z gotowanych i surowych ziemniaków), plince (placki ziemniaczane), gruchoce i kiszkę kaszubską.

Warto też wspomnieć o charakterystycznych dla terenu Kaszub zupach. Popularne są tu przede wszystkim: krupnik z bulwami (ziemniakami), zupa z żeltich wreczi (czyli żółtej brukwi), miodny i kwaśny bonk (słodko-kwaśna zupa fasolowa), zupa z wagorza (węgorza) i czapurniak (zupa z suszonych owoców).

Z mięs na kaszubskich stołach bardzo popularny jest drób, głównie gęsina. Tamtejsze gospodynie przygotowują z niej prawdziwy przysmak – obónę (czyli rodzaj okrasy). Aby ją otrzymać, wystarczy posiekać surowe mięso z gęsi, ułożyć je w glinianych naczyniach i zasypać solą. Obóna wykorzystywana jest jako dodatek do wielu potraw, zup i chleba. 

Na uwagę zasługuje również danie serwowane z okazji ważnych wydarzeń i świąt – kura gotowana z białym sosem i rodzynkami.

Gorąco polecamy odwiedzenie Kaszub i osobiste zgłębienie wszystkich regionalnych atrakcji, również kulinarnych.