‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Uroczyste otwarcie Fabryki Łososia Norweskiego LIMITO w Grudziądzu

 

Uroczystość z okazji otwarcia, a zarazem przeszło sześciomiesięcznego funkcjonowania Fabryki Łososia Norweskiego Limito w Grudziądzu, była okazją do spotkania w międzynarodowym gronie. Goście uczestniczyli również w panelu dotyczącym trendów na rynku konsumpcji ryb i owoców morza.

Na otwarcie fabryki przybyli: gość honorowy Lecha Wałęsa - Prezydent RP oraz Robert Malinowski - Prezydent Grudziądza, Michał Wojtczak - Senator RP i Tomasz Szymański – Poseł na Sejm RPW gronie zaproszonych znalazła się Kristin Pettersen, Dyrektor Rynku Polska - Niemcy w Norweskiej Radzie ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza oraz mistrz kulinarny Robert Sowa.

Zaproszeni goście, oprócz uczestniczenia w prestiżowej części oficjalnej, mieli możliwość zwiedzania jednego z najnowocześniejszych zakładów przetwórczych w Europie. Nie ukrywali wrażenia, jakie wywołało na nich nowoczesne wyposażenie przetwórni, organizacja przestrzeni produkcyjnej i sterylne warunki panujące w fabryce.

W kolejnej części spotkania zaproszeni goście mieli szansę uczestniczenia w panelu, dotyczącym trendów na rynku konsumpcji ryb i owoców morza. Dyskusje panelowe koncentrowały się wokół problemów dystrybucji i sprzedaży ryb w segmencie detalicznym oraz sektorze horeca, preferencji konsumentów oraz czynników decydujących o tych wyborach. Robert Sowa zaproponował kształcenie umiejętności w zakresie przygotowania dań z ryb wśród młodych kucharzy, zachęcał do organizowania konkursów gastronomicznych.

Fabryka Łososia Norweskiego w Grudziądzu, która została uruchomiona w marcu bieżącego roku, dynamicznie rozwija produkcję. Zakład został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych – począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego wyrobu dostarczanego klientom. W pierwszym etapie rozpoczęło pracę 100 osób, obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia na stanowiskach związanych z produkcją przeszło 250 pracowników. Większość z nich stanowią panie, tym samym firma przyczynia się do aktywizacji zawodowej kobiet.

Zakład, o łącznej powierzchni 6,8 tys. mkw., w tym hali produkcyjnej o powierzchni 5 tys. mkw., powstał na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną przy ul. Droga Graniczna 21. W fabryce przygotowuje się wyroby z łososia norweskiego wędzonego, świeżego, mrożonego oraz chłodzonego. Docelowo planuje się przetwarzanie 10 - 15 tys. ton tej ryby rocznie.

- Fabryka powstała z potrzeby dostarczania produktów bezpośrednio do klienta. Obserwujemy ten trend szczególnie wśród sieci detalicznych, które wolą udawać się bezpośrednio do producenta – mówi Wiceprezes Zarządu Limito, Mirosław Orzoł. – Dzisiaj jesteśmy obecni w sieciach handlowych w Polsce i w Europie Wschodniej. Do tej pory nie byliśmy w stanie dostarczyć w odpowiednich ilościach produktów do Europy Zachodniej. Dzięki fabryce umacniamy pozycję w Polsce i na pozostałych rynkach, również pozaeuropejskich.

Limito utworzono w 2004 roku jako niewielką prywatną firmę. Od początku zarządzane przez parę właścicieli w ciągu kilku lat zyskało miano wiodącego w Polsce dostawcy Łososia Norweskiego oraz szlachetnych gatunków ryb i owoców morza dla gastronomii. Od 2008 roku rozpoczęto z sukcesem sprzedaż eksportową do krajów CEE oraz podbój rynku detalicznego. Obecnie Limito jest najbardziej respektowanym doradcą kulinarnym w temacie ryb i owoców morza dla sektora gastronomicznego, a zarazem umocniło pozycję na rynku detalicznym w zakresie wybranych ryb i owoców morza w sektorze Premium.