Każda ekipa uczestnicząca w konkursie otrzymała 2 tuszki kaczki do prawidłowego rozbioru w określonym regulaminowo czasie, a następnie z wybranych przez siebie kilku elementow kaczki musiała przygotować danie konkursowe. Obowiązkowo trzeba było również użyć czerwonej soczewicy i korzenia pietruszki. Po wykonaniu potrawy każdy zespół musiał dobrać odpowiedni rodzaj koniaku Martell jako dodatek harmonizujący ze smakiem potrawy.
Zmagania kucharzy oceniane było przez jurorów pracujących w trzech jury: technicznym, degustacyjnym i gwiazdorskim. Jury techniczne składało się z szefów kuchni, natomiast w skład jury degustacyjnego wchodzili wybitni szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Dodatkowo kulinarne umiejętności uczestników oceniało aktorskie jury gwiazd w składzie: Rafał Królikowski, Sambor Czarnota i Tomasz Kozłowicz. Zaszczytną rolę szefa jury gwiazd pełnił Robert Sowa.
Po zakończeniu konkursu na dziedzińcu zamkowym odbył się uroczysty Bal Wenecki, podczas którego wręczone zostały nagrody. Zwyciężyła ekipa hotelu Hilton, drugie miejsce wywalczyli przedstawiciele hotelu Copernicus z Krakowa, natomiast miejsce trzecie zajęli kucharze z hotelu La Regina. Gratulujemy!
Organizatorami imprezy byli: Klub Szefów Kuchni, Zamek Ryn oraz Grupa Anders.
Wyrazistość i aromat konkursowych dań zawdzięczamy firmie Prymat, która była jednym ze sponsorów tego prestiżowego wydarzenia kulinarnego.