Ważnym wkładem Fundacji Klubu Szefów Kuchni w VIII Bal Charytatywny były książki przekazane przez szefów. Robert Sowa podarował 10 podpisanych egzemplarzy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”. Fundacja dostarczyła również egzemplarz „Gotuj z Sercem”, wydanej pod patronatem FKSK, książki kucharskiej dla Polskiej Akcji Humanitarnej. Książki zostały przekazane na loterię.
Pieniądze zebrane podczas VIII Balu zostaną przekazane na dofinansowanie radiologicznego aparatu diagnostycznego używanego do badań małych pacjentów Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego przy ulicy Arkońskiej w Szczecinie. Oprócz książek szefów podczas imprezy zlicytowano między innymi: obraz Haliny Nowickiej, wino przekazane przez Marka Konrada i perły od firmy Apart.
Jak co roku za przygotowanie zimnego bufetu odpowiedzialny był szef Mirosław Bobrowski z Fundacji KSK. Zaserwował między innymi wędzonego jesiotra i tołpygę, szwedzką specjalność: gravlax, czyli łososia marynowanego w koprze. W menu pojawił się również łosoś parzony, małże marynowane i tatar z łososia na pumperniklu. Ryby i owoce morza musiały się pojawić na Balu Morskim, ale nie zabrakło też miejsca na wykwintne mięsa. Szef Bobrowski przygotował rostbef na ostro w czerwonym pieprzu, terrinę z indyka i roladę ze schabu.
Podziw i zdumienie gości budziły dekoracje bufetu. Mirosław Bobrowski, mistrz carvingu, wyróżniony złotym i brązowym medalem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Erfurcie, przygotował zapierające dech w piersiach rzeźby z owoców i warzyw.
Zdjęcia: www.NewsGastro.pl