‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

VIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell 2010

 

 

logoKSK.jpglogoZamekRyn.jpgandersgroup.jpg

Każda ekipa uczestnicząca w konkursie musiała w ciągu 20 minut wyfiletować wypatroszoną troć norweską na elementy kulinarne. Ta z pozoru łatwa czynność, okazała się nie lada wyzwaniem dla uczestników, którzy ku zaskoczeniu jurorów nie podołali temu zadaniu. Zdaniem jurorów zabrakło im znajomości podstawowych technik kulinarnych.

 Martellogolne.jpgmartell.jpg

Konkursowym zadaniem było przygotowanie 10 porcji dania głównego na bazie filetu z troci norweskiej z użyciem obowiązkowych składników, którymi były: kapusta (biała, czerwona lub kiszona), kasza (jaglana, pęczak lub gryczana) oraz oliwa z oliwek „Rocchi”. Do przygotowania potrawy nie można było użyć koniaku Martell, natomiast po jej wykonaniu konieczne było dobranie odpowiedniego rodzaju koniaku najlepiej komponującego się ze smakiem przygotowanej potrawy. 
Zmagania konkursowe relacjonowali, jak co roku, Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

KaroliDarek.jpg

Zmagania kucharzy oceniane były przez jury pracujące w trzech składach: technicznym, degustacyjnym i koneserskim. Jury techniczne składało się z szefów kuchni: Marcina Budynka, Rafała Targosza, Pawła Oszczyka, Grzegorza Labudy, Adama Chrząstowskiego i Wojciecha Modesta Amaro. W jury degustacyjnym zasiedli: Bożena Sikoń, Teofilos Vafidis, Giancarlo Russo, Robert Sowa i Jerzy Pasikowski. Natomiast jury koneserów reprezentowali: Iwona Guzowska, Raka Singh – żona ambasadora Belgii, Sambor Czarnota, Pascal Brodnicki, Andrzej Szumowski i Tomasz Kozłowicz.

Martelljurydegpodczaspracy.jpgMartelljurydegustacyjne.jpg

MARTELL1.jpg

Ranga konkursu wymagała, aby dania były naprawdę wyjątkowe, oryginalne i elegancko prezentowały się na talerzach. Najważniejszy miał być jednak smak dań. Kierując się tymi kryteriami, wyłoniono zwycięzców. Na najwyższym stopniu podium stanęli reprezentanci Zamku Dubiecko – Krzysztof Bobola i Maciej Undziakiewicz, drugie miejsce przypadło przedstawicielom łódzkiej Restauracji Revelo – Przemysławowi Wielochowi i Robertowi Głydzie, natomiast trzecie miejsce zajęli kucharze z Hotelu Crocus w Zakopanem – Adam Smoter i Daniel Piotr Bzdyk. Nagroda jury koneserów przypadła ekipie Hotelu Park z Olsztyna – Robertowi Wiśnickiemu i Bartoszowi Juszko. Gratulujemy!

Martellzwyciezcy.jpgMartell3.jpg

 

Pozostali uczestnicy konkursu:
1. Hotel „Hilton” Warszawa - drużyna ubiegłorocznych zwycięzców
2. MS.” Polonia”  Świnoujście - Daniel Grycz, Tomasz Kozak
3. Hotel „Bryza” Jurata -Grzegorz Konkel, Mariusz Pieterwas
4. Restauracja „Kuchnia Polki” Poznań - Grzegorz Jan Szymaniewski, Dariusz Panek
5. Restauracja „Moonsfera”  Warszawa - Robert Wojnarowski, Sebastian Jakimiak
6. Hotel „Monopol” Katowice - Szymon Lorenc, Michał Byrczek
7.  „Radisson Blue” Wrocław - Jassin Aithaddow, Paweł Krawczyk
8. Hotel „Ambasador” Rzeszów - Grzegorz Bąk, Marcin Gątarski 
9. Hotel „Haffner” Sopot -  Marcin Mering, Michał Chojnacki
10. Hotel „Park Plaza” Wrocław - Łukasz Partyka, Michał Chrapowicz
11. Hotel „Mazurkas” Ożarów Mazowiecki - Sylwia Bukała, Jarosław Kucharski
12. Hotel „Atrium” Warszawa -  Sebastian Kornacki, Paweł Rumowski

Organizatorzy imprezy: Klub Szefów Kuchni, Hotel Zamek Ryn oraz Anders Group.