‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

W DD TVN o konkursie "Coupe Georges Baptiste 2010"

 

W tym roku Polska po raz pierwszy była gospodarzem tego prestiżowego konkursu, a organizatorem był Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych przy ul. Krasnołęckiej 3 w Warszawie.

To bardzo trudny konkurs wymagający posiadania szerokiej wiedzy z zakresu kelnerstwa i sommelierstwa, ale również umiejętności kucharskich. W tegorocznej edycji uczestniczyli przedstawiciele 7 państw europejskich (Niemiec, Irlandii, Francji, Hiszpanii, Słowenii, Danii i Polski) oraz gościnnie uczeń z Meksyku, który w ubiegłym roku musiał zrezygnować ze startu w związku z ciężką chorobą.

Robert Sowa był zaskoczony wieloma kategoriami, w których zmagali się uczestnicy.
- Od lat jestem związany z gastronomią i nigdy nie widziałem konkursu tak szeroko sprawdzającego wiedzę uczestników. Wszyscy brali udział w kilku kategoriach, m.in. testowanie wina; przygotowanie i serwowanie koktajli; prezentacja, otwieranie i podawanie szampana;  przygotowanie przystawki i deseru; wyfiletowanie i wyserwowanie ryby; przyjęcie zamówienia w języku obcym (angielskim lub francuskim). To naprawdę trudne zadanie wymagające wszechstronnej wiedzy i umiejętności kulinarnych – powiedział Robert Sowa.

Po całodziennych zmaganiach, w restauracji „Amber Room” odbyła się uroczysta kolacja, podczas której ogłoszono zwycięzców konkursu. Tegorocznym laureatem został reprezentant Francji – Nicolas Lecoq, II miejsce przypadło przedstawicielowi Danii - Emilowi Nygaard Sprange, natomiast III miejsce zdobył Aljaž Toplak ze Słowenii. Wszystkim serdecznie gratulujemy!