Zdaniem Roberta, pierwsza rzecz, o jakiej powinniśmy pomyśleć, to wybór miejsca. Ważne, aby było pełne zieleni i położone w zacisznym miejscu, z dala od ruchliwych ulic i osiedli. Może to być sad, łąka lub polana w lesie. Idealnie, jeśli nasze miejsce położone jest nad rzeką lub jeziorem, ponieważ szum wody działa relaksująco i podkreśla uroki otaczającej nas przyrody.
Wybrawszy miejsce, warto zastanowić się nad sprawami kulinarnymi. Świetnymi i łatwymi do przygotowania przekąskami będą na pewno świeże warzywa podane z dipami, różnego rodzaju krojone sery i świeże owoce. Można również podać paluszki grissini z szynką parmeńską oraz bruschettę, której składniki można przygotować w domu, a podczas pikniku wyserwować po podpieczeniu na jednorazowym grillu. Idealną zupą na upalne dni będzie orzeźwiający chłodnik tradycyjny polski chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem.
Podczas pikniku dania można przygotować na turystycznym grillu. Zamiast kiełbasy, kaszanki i karkówki warto spróbować grillowanej ryby, warzyw i serów – zachęcał Robert Sowa.