Okazało się, że mistrz Sowa zaczynał swoją karierę jako pomocnik w kuchni domowej, robiąc zakupy, obierając warzywa i trąc ziemniaki na placki. Z perspektywy czasu wiemy, że był to niezły wstęp do dalszej kulinarnej kariery, bowiem dzisiaj Robert jest jednym z najbardziej znanych i szanowanych polskich szefów kuchni.
Niedawno Robert Sowa wydał swoją kolejną książkę "W poszukiwaniu smaku doskonałego". Jego marzeniem jest, aby pojawiła się ona w wielu kuchniach, aby domownicy sięgali po nią i odnajdywali w niej inspirację do wspólnego gotowania. Robert zdradził słuchaczom, że komponując dania korzysta ze zdobytej wiedzy, wieloletnich doświadczeń oraz pomysłów płynących z różnych kuchni regionalnych i narodowych. Łącząc te wszystkie czynniki tworzy wciąż nowe, cieszące się niezwykłą popularnością potrawy.
Zważywszy na zbliżającą się Wielkanoc, w audycji nie mogło oczywiście zabraknąć tematu świątecznych przysmaków przygotowywanych przez Roberta i jego rodzinę. Na wielkanocnym stole musi znaleźć się biała kiełbasa, żurek, wybór jajek z różnymi dodatkami oraz pieczona szynka, karczek, cielęcina lub indyk.
Robert wspomniał również o przysmakach jadanych podczas świąt wielkanocnych przez innych mieszkańców Europy. Portugalczycy słyną ze swoich ciasteczek wielkopiątkowych, Francuzi z gotowanego udźca baraniego i jajek w koszulkach podawanych ze świeżym szpinakiem, Grecy z podrobów jagnięcych, Norwegowie z pieczonego dorsza i delikatnego mięsa z renifera, a Anglicy z pieczonego rostbefu z puddingiem.