‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Warsztaty DKMS i Fundacji Iskierka w Z57

17 maja w warszawskiej restauracji Z57, pod czujnym okiem gospodarza i Szefa kuchni, odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne. Z całej Polski przyjechali podopieczni Fundacji DKMS i Fundacji Iskierka – dzieci, które w swoim krótkim życiu stoczyły już zwycięską walkę z nowotworem krwi lub nadal z nim walczą. W czasie warsztatów ich zadaniem było przygotowanie jednej potrawy i jednego smoothie z poradnika żywieniowego „JedzONKO II”. To niezwykła książka, która jest wsparciem dla wszystkich rodziców, których pociechy walczą z chorobą nowotworową.

Akcję gotowania koordynowała Katarzyna Stankow, autorka poradnika „JedzONKO” oraz  gospodarz - mistrz kulinarny Robert Sowa.

Z małymi podopiecznymi Fundacji DKMS i Fundacji Iskierka gotowali: Jakub Kucner (Mister Polski 2017), Cezary Trybański (koszykarz, pierwszy polski zawodnik w lidze NBA), Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji „Szkoła na widelcu”, właściciel studia kulinarnego Food Lab Studio), Krystian Kukułka (aktor m.in. "Barwy Szczęścia", absolwent PWST im. Ludwika Solskiego we Wrocławiu) i Bartłomiej Chmielowiec (Rzecznik Praw Pacjenta), wyrażając w ten sposób swoje poparcie i zaangażowanie w ważny temat, jakim jest żywienie dzieci w chorobach onkologicznych i onkohematologicznych.

Po zakończeniu wspólnego gotowania, jury pod przewodnictwem Roberta Sowy skosztowało wszystkich dań i próbowało wyłonić zwycięzcę, ale wszystkie dania były nie tylko zdrowe, ale i bardzo pyszne, więc wszyscy okazali się zwycięzcami.


- Żywienie dzieci w czasie i po leczeniu onkologicznym jest bardzo istotne. Mali pacjenci, którzy poddawani są intensywnej terapii, wymagają przestrzegania specjalistycznej diety, która zabrania używania wielu podstawowych produktów. Istnieje wiele restrykcji – zarówno co do samych składników, jak i sposobu ich przygotowania – tłumaczy Ewa Magnucka- Bowkiewicz, Prezes Fundacji DKMS.

A przecież odpowiednie żywienie w tym momencie jest bardzo ważne dla maluchów, aby mogły wrócić do zdrowia. Rodzina stoi więc przed wyzwaniem, by przygotować pożywny, smaczny, a zarazem dobrze wyglądający posiłek dla swojej pociechy. Stąd pomysł właśnie na organizację takich warsztatów, które pokazały, jak można przygotować świetny posiłek, bazując tylko na dozwolonych dla tych dzieci produktach. I udało się – dzieciaki zjadły wszystko – dodaje z uśmiechem Prezes Fundacji DKMS.