W czwartek, 8 lutego 2018 roku, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego miały miejsce niecodzienne warsztaty kulinarne. Odbyły się one w ramach ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT w szkołach o branży gastronomicznej na terenie całej Polski. Prowadzącym warsztaty był Robert Sowa.
Gośćmi warsztatów byli: pan Waldemar Załuski - właściciel największej „Patelni Plenerowej” w Polsce, zastępca Burmistrza Ziębic - pan Tomasz Bafia oraz Naczelnik Wydziału Funduszy Zewnętrznych Rozwoju i Promocji Urzędu Miejskiego w Ziębicach – pan Rafał Śledź
Warsztaty poprzedziło krótkie spotkanie pana Roberta Sowy z zaproszonymi uczniami z innych szkół. A po nim, dla 36 uczniów z klas gastronomicznych ZSP rozpoczęła się prawdziwa i ekscytująca przygoda kulinarna. Uczestnicy warsztatów, pracujący jednocześnie na 6 stanowiskach, otrzymali poszczególne zadania i instrukcje, a następnie pod czujnym okiem trzech mistrzów kulinarnych przystąpili do pracy.
Jako pierwsze danie uczniowie przygotowali mix 5 zakąsek, w tym hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, pastę z tuńczyka z serem kremowym, solą i cytryną. Hitem warsztatów był fantastyczny deser bezowy z kremem oraz pieczone piersi z kaczki podane ze smakowitym sosem na bazie skarmelizowanych śliwek z masłem, śliwowicą i kardamonem.
Warsztaty odbyły się w dwóch turach, zaś uczniowie – po zakończonej pracy - mieli okazję udać się na degustację wspaniałych wytworów sztuki kulinarnej. Wszyscy z nich otrzymali także certyfikaty uczestnictwa oraz książki kucharskie pana Roberta Sowy.
Grupa Prymat, będąca organizatorem i koordynatorem warsztatów dla młodzieży, okazała się też hojnym sponsorem – szkolna pracownia została bowiem wzbogacona o pokaźny zestaw różnorodnych przypraw i firmowe fartuchy.
Źródło: ziebice.pl